RenungKan

Bintang-bintang ke Syurga
Pertama Percaya
Dua tak Putus Asa
Tiga Terus Terima
Empat Tak Berubah-ubah
Kelima Rela Berserah
Enam pentingkan yang Sedia
Tujuh yang paling istimewa Keikhlasanmu
Kalau ada bendanya mesti ada Namaya
Kalau ada isinya mestilah ada Bekasnya
Perlahan-lahan makan anakku sayang jangan sampai tercekik paku seluruh alam
Perlahan-lahan minum sayang jangan sampai tersedak buih satu lautan
Perlahan-lahan langkah sayang jangan sampai tersadung bendul gunung impian
Berhati-hati tatang alahai intan jangan sampai tertumpah setitis pun kasih sayang
Kelak kau akan hidup dalam kekesalan berpanjangan
Tiada petua kemenangan selain Ketaatan
Kepada sang Pemilik kehendak dan Ikhtiar
Rindumu Yang sebenar!

2) Bagaimana kalau suatu hari nanti bila pulang bertemu Tuhan dengan membawa amalan yang cacat dan rosak, apakah Dia akan membuangnya juga? Seperti mana kita membuang kain yang koyak?

3) Aku bimbang dalam kita mengabadikan diri kepada Tuhan tampa kita sedari kita megABDIkan akan Dia!"

4)BAQA
"Kekal itu BAQA'..sifat Dia..bukankah tiada yang kekal melainkan Dia? takkan ada makhluk ciptaannya yang boleh menyamai sifatNya? bukan Tuhanlah Dia! Tiap benda yang baharu sifatnya akan musnah kecuali Dia Sang Pencipta ..bagaimana?"[DIA- Dibahasakan 'aku' ketika diri dzat itu masih belum menyatu dengan sifat, dinyatakan 'kami' seperti lebih dari satu kerana dzat sudah bersatu dengan sifat beserta asma' dan afa'al sementara 'Dia' pula apabila dzat itu kembali menjadi Nur.]

5)1
" Apa saja yang songsang kalau benar kita boleh terima ASALKAN kita berpegang teguh dan tidak goyah- kepada YANG SATU! Seperti khatib yang membelakangkan kiblat memegang tongkat Alif dengan teguh

6)PUASA
"Puasa itu untuk mensucikan diri kita sebagaimana sucinya kita di dalam kandungan ibu, tidak makan-minum, tiada maksiat sebaliknya hanya beribadah ..sebab itu letaknya di bulan ramadhan, bulan ke 9 dalam Islam simboliknya 9 bulan berpuasa di dalam kandungan ibu..bulan ke 10 sudah lahir ke dunia dan boleh makan minum sebab itu 1 Syawal haram berpuasa!!"

7) KUBUR
"Bukankah kota itu suatu tempat yang makin hari makin bertambah penduduknya dan berlumba2 orang berhijrah ke sana?"

8)"Celakalah dirikau ..seumur hidupmu diberikan Tuhan kesihatan yang baik, dengan hanya sedikit sakit kepala kau cuba memprotes Tuhanmu dengan memakai koyok itu?"

9)'Sifat 20'
"Heemmmmm! Kalau Allah bersifat 20 bukan Tuhanlah Dia..kerana yang bersifat itu makhluk!???"

10) Aku, Kami, Dia
"AKU" ketika masih duduk dalam 'dzat'!
"KAMI" Tetakala segalanya sudah 'jadi'jadi MUHAMMAD, seisi alam dan sekalian makhluk, kemudiannya terpercik darinya...tika dzat, sifat, asma dan afa'al menyatu! "DIA" Sesudah fana dan 'hilang' melebur dari sifat, asma dan afaal “Asal jangan kita sekadar bersandar kepada 'nama' sudahlah! Kerana itu bukan diri yang hakiki!

11) Diri
Kalau jasad tertinggal di liang lahad dan roh diangkat ke langit, di mana "diri" kita yang sebenarnya? Bila Maani Maknawiah Dan RohaimNya Tiada

12) 6666
Al Quran ada 6666 ayat 30 huruf..Alif sampai Ya! 30 huruflah mencukupkan 30juzuk. Setiap 1 dari 6666 itu diisi pada tiap 1 dari 6666 urat di tubuh kita.. dalam urat ada darah! Darah itu api..Api itu Iblis!. Sebab itu darah perlu dijaga! Jangan melebihi atau kurang tekanannya.. nanti ayat terputus..Ayat-ayat (urat) itu perlu diperbetulkan tajwidnya..diurut2 dan digosok2 agar darah (iblis) dapat dikawal. Iblis tidak dapat di hapuskan kerana " AKU berlindung dengan ALLAH dari SYAITAN yang direjam!"

13) Hayat
Apabila kau sudah binasakan dirimu dan menyatakanNya maka tiada lagi UJIAN. Masakan Allah menguji 'dirinya'? Kerana Yang berlaku padaku sekarang adalah 'gerak-bergerak' sebuah perjalanan yang dipanggil "HAYAT!"

14) Nama
"RAHSIA diri!". " Apabila genggaman dilerai yang tinggal hanya angka 99. Satu lagi hilang!" "ke Sidratul Muntaha tempat Nabi s.a.w bertemu Dia! ke ubun-ubun,"Langit ke tujuh! tempat tertinggi duduknya Akal yang menimbangkan KEBENARAN!"..Jibril tiada di sini.. Allah perintahkan solat setelah Muhammad kenal dia di sini kerana di sini tiada perantara!"

15) Cinta
Keluarkan semua rasa cinta dan sayang dalam hatimu kepada makhluk2 dan lenyapkan ia seperti kamu lenyapkan segala bentuk syirik kepadaNya dalam hatimu itu!"
"Bukan aku memijak laut tetapi aku memijak makhluk.. bawakan aku ke Sana!"

16(SATU)
"Satu bagi kamu, Satu bagi aku..jangan samakan Satu kamu dengan Satu aku! Satu ini tidakk boleh dihitung! Fahami satu kamu saja!" "Setiap diri perjalanannya tidak sama walau tuju arahnya itu jugak!" maka itu jangan dibanding2kan antara Satu dengan yang lain..itulah yang dikatakan mempersekutukan!"

17(AlFatihah)
Al Fatihah. "Kalian hanya 'membaca'. Dan tidak pernah mempersoalkan ketulusan hakiki hati orang yang sedang membacanya. Siapa kamu untuk membicarakan benar salah sesuatu bacaan hingga tidak diterima Allah? Yang Allah redha hanyalah keikhlasan yang tiada bandingan ketika membacanya!" 'Ayat-ayat Allah bukan untuk sekadar dibaca tetapi dijadikan pemakaian. Apabila membaca ihdinassiratanmustaqim kamu bukan sekadar membaca tetapi mesti duduk di atas jalan yang lurus itu.' "Aku tidak membaca, aku pakai Al Fatihah!"

18(Aku)
Telah kau simpan masin di garam, pahit di jadam manis dimadu! Bagaimana dengan aku? aku bertanya- bertanya padaMu Bagaimana dengan Aku? lalu engkau berbisik berbisik-berbisik katamu-katamu engkau di Aku Engkau di aku engkau di aku engkau di aku engkau di aku

No comments:

Post a Comment